Арт Терапия и медитация

Арт Терапия и медитация

Вероятно сте чували и за осъзнатост и за арт-терапията – но чували ли сте за терапия на изкуството на базата на осъзнатост (MBAT)? Тази сравнително нова концепция за първи път е официално представена от психолога Лари Рапапорт през 2009 г. в книгата „Осъзнатост и арт терапии“ Накрато, MBAT съчетава ползите от фокуса в сегашния момент и осъзнатостта (например, медитация) в структурата на арт терапията.
(по-долу можете да намерите линк към книгата)

• Осъзнатост*
Концепцията за осъзнатостта произхожда от будистката практика и отразява фокуса върху осъзнаването на емоциите, физическите усещания в тялото и съзнанието в сегашния момент. Когато съзнавате, имате повишена способност по отношение на самооценката и способността ви да отразявате и оценявате своя опит и ежедневния си живот.

• Арт терапия*
Арт-терапията за първи път се популяризира като форма на лечение през 40-те години като метод за използване на изкуството като подход към терапията или като част от самата психотерапия. За да разберете какво означава това, разгледайте два примера:
В „изкуството като терапия“ вие като клиент бихте създали изкуство като начин да идентифицирате и освободите емоциите, които сте държали вътре.
В „арт психотерапия“ вашият терапевт ще анализира изкуството, което създавате, за да развиете вникване в психологическите си проблеми и емоции.

Нашето пътуване ще стартира с потапяне в арома медитация „Aз = Обичам“ с Меdityana.
Медитацията, ще ни помогне да се свържем отново с нашата неприкосновена, съществена самооценка и ще помогне да се обърнем с любов към навътре към нас.

Медитацията ще бъде с етеричните масла doTERRA Essential Oils и поднесена с техника на осъзнатост от Яна. Тя е сертифициран Peace Coach и в търсене на спокойствие и хармония, практикува от дълго време медитация заедно с ароматерапия. Комбинация, която помага да намалим тревожните чувства и да се наслаждаваме повече на сегашният момент с радост и душевен мир.

Във втората част ще развихрим творческия си потециал с арт техника, насочена върху достигането до прозрения по отношение на себе си и нещата, които не ни карат да бъдем щастливи.
Заедно рисуването ще включим и кратка дискусия с всеки един участник, където заедно ще изследваме цели, планове и мечти за бъдещето, както и методи за постигане на живота, който искаме за себе си.
Арт терапевтичната сесия ще бъде водена от Филипа – Управител на „Център Синергия“, практикуващ психолог и семеен консултант, сертифицирана в техниките на психодрама и семейна и брачна психотерапия.

Цената на събитието е 12 лева.

Моля, запазете вашето място  на телефон 0876846161 или 0884-324-023.

Местата са ограничени!

Линк към книгата „Осъзнатост и арт терапии“-

https://books.google.fr/books?id=DcDDAQAAQBAJ&pg=PA1&lpg=PA1&dq=Larry+Rapaport+book+art+therapy+mindfulness&source=bl&ots=ahR1V7yUXy&sig=ACfU3U2jVpJJpVzfGMjXKzkhCva31t3IhA&hl=fr&sa=X&ved=2ahUKEwjy79mr5ZHjAhWpyIUKHaYOCUMQ6AEwCnoECAkQAQ#v=onepage&q&f=false

No Comments

Post A Comment