Имат ли нужда от семейно консултиране здравите и щастливи двойки ?

 

Може би в момента усещаш, че се намираш в удовлетворителни партнъорски взаимоотношения и дори мисълта да пристъпиш психотерапевтичния кабинет по-скоро би била обидна за теб и партньора ти … Всъщност истината е, че двойките биха могли да посещават семеен терапевт и преди да се усетят „нуждата“ от това. Голяма част от партньорите нямат обективна представа за това дали тяхната връзка наистина е „здрава“ или не.   Дори за така наречените „ добре функциониращи партнъорства“ консултирането би било полезно много преди да се появят моментите на криза, конфликти и недоразумения.

Тук ще разгледаме няколко случая, при които дори „здравите връзки“ могат да покажат първоначални знаци за наличие на напрежение във взаимоотношенията.

Двойката не може да определи какъв е проблемът.

Усещането, че сякаш нещо не е наред, но е трудно да се достине до това какъв е  проблемът и какво да се направи, може да бъде един от първите предупредителни знаци в една привидно „здрава“ връзка. Дори и да нямаш ясна идея за това  какъв е по-конкретният проблем, семейното консултиране може да се окаже ключът за идентифицирането му. Възможно е един от двамата партнъори да изпитва неосъзнати чувства или неудовлетворени нужди спрямо другия, без да знае защо. Друга причина може да бъде скорошна промяна в динамиката на взаимоотношенията вследствие на смяна на работа, дом или заболяване, което да е афектирало и двама ви.  

 

Чести спорове или невъзможност за справяне с конфликти

Споровете са както напълно здравословен компонент в една връзка, така и предвестник на бъдещи проблеми и потенциални раздели. Възможно е например един от партнъорите да не се справя с гнева по най-добрия начин, изказвайки остри нападки или проявявайки пасивна агресия. Ако конфликтите зачестят, това може да е знак за наличието на по-сериозен проблем, който може да бъде овладян с помощта на семейното консултиране.

 

Загуба на доверие

Макар и да не е толкова видимо в началото, загубата на доверие понякога може да доведе до сериозни проблеми във връзката. Хората често свързаваме загубата на доверие с фактори като изневяра, интимни връзки или голяма тайна, която разделя двамата партньори. Оказва се , че можем да се сблъскаме и със свои собствени проблеми с доверието, които ако не бъдат разгледани и дискутирани, с времето могат да се задълбочат. Дори при здравите връзки проблемите с доверието могат да отключат силни емоции по тривиални теми като спорове за финанси, излизания с колеги или други мини конфликти, при които единият партнъор да усеща, че другият не му вярва.

 

Комуникацията и/или емоционалната интимност между партнъорите е намаляла.

Понякога дори фоктори от битов и ежедневен характер  като разминавания в работните времена и задължения, развлечения и хобита или просто продължителността на връзката, могат да доведат до разклащане на взаимоотношенията, макар и те да не са прекалено очевидни в самото начало. Дори и при здравите връзки често съществуват проблеми с емоционалната интимност между  партнъорите, предизикани под влияние на външни или вътрешни фактори във връзката.

 

Травми от близкото минало

Понякога връзките са поставени на изпитание от външни фактори като шокиращи преживявания или травми. Такива могат да бъдат здравословен проблем, смърт на близък или дори травматичен инцидент. Мислейки за себе си като достатъчно силни да се справят сами в подобни ситуации, партнъорите е възможно да не виждат смисъла от посещение при семеен консултант или терапевт. Всъщност психотерапията може да се окаже доста ценна в овладяването на последиците от травматичното преживяване, намалявайки възможността за възникването на бъдещи проблеми в партнъорските взаимоотношения. 

 Автор : Филипа Велкова 

No Comments

Post A Comment