Как да усвоим изкуството на антифонформизма?

Голям процент от  хора не знаят какво искат да правят с живота си. Те обикновено се носят по течението, без да имат ясна цел и усещане за смисъл. За съжаление живот без конкретна посока те обрича на изключително обикновен и монотонен начин на живот подобно на огромна част от човечеството, защото това е което всички правят, нали… Типичен пример е да седиш и работиш по 40 часа на седмица, от които едва 10 са реално продуктивни и всичко това е за да си покриваш сметките, наема или кредита на жилището за следващите 20- 30 години…

Подобен стил на живот те спасява,разбира се, от рискове и непремерени предизвикателства, но ако винаги залагаш на сигурното, това намалява шансовете ти да направиш уникални неща  с живота си. Ако все пак се нагърбиш с нелеката задача да решиш какво точно искаш и се заемеш  сериозно с постигането на тази цел, то това без съмнение ще повиши усещането ти за смисъл. И ако сега си казваш: „ Нима така ще продължава живота ми – едно скучно еднообразие?”, ти предлагаме няколко стратегии, с които да промениш това.

Първото и най-важно нещо е да не се оставяш на страха от промяна да те спре.

Да се страхуваш е нормално. Ако ти се е случвало да чуеш някъде дълбоко в себе си гласа  „Не си достатъчно добър/добра“ или „Не се опитвай, няма да стане“, значи познаваш думите на страха, който те спира от това да реализираш целите си.  Преодоляването на страха често това изисква време и не става веднага. Първата стъпка в тази посока би била да го осъзнаеш  да си дадеш ясна сметка за съществуването му. На второ място, ти предлагаме да го предизвикаш на ум с думите: „ Кое е най-лошото, което може да ми се случи?“. Това би ти дало възможност да осъзнаеш,че дори най-негативният сценарий всъщност може би не е чак толкова непоносим, колкото си си представял. Друг начин да се справиш със страха е да си обещаеш някаква награда след това. По този начин справянето с него, може да стане далеч по-лесна задача.

Работата, която би ти донесла най-голяма сигурност, е собствената ти компетентност

Повечето хора смятат, че сигурната работа означава да работиш за някой друг. Това е окей – не е задължително и няма как всеки от нас да има собствен бизнес или да бъде напълно независим. Важно е обаче да имаш предвид, че работата за някой друг също не ти гарантира абсолютна сигурност. Истината е, че ако се оставим сигурността да дойде от нашите собствени способности и компетенции, това е свързано с много по-малко рискове, отколкото да разчиташ друг да се грижи за кариерното ти развитие. По този начин ти ще поставяш сам на себе си правила , които да следваш вместо да оставяш съдбата си в ръцете на другите.

За да осъществиш целите си, изгради свой кръг от съмишленици и последователи

Какво е общото между благотворителните организации, музикантите и малките бизнес организации ? Те имат нужда от последователи. Същото важи и за теб. Ако искаш да станеш артист, трябва да подкрепяш феновете си. Ако искаш да бъдеш предприемач, трябва да събереш лоялни клиенти, с което да гарантираш дохода си. Докато привличаш хора и изграждаш своята мрежа последователи, мисли за това как всъщност можеш да помогнеш на хората да получат това, което искат. Задай си въпроса „Какво мога да направя,за да им помогна ? Ако работата ти вдъхновява останалите, значи вървиш в правилата посока към постигане на целите си.

Съобразявай разходите с целите си

Много хора смятат, че парите могат да им донесат щастие. И действително съществува пряка връзка между парите и щастието, но само до определено равнище. Истината е, че едва когато си формулирал точно какво искаш от живота си, можеш реално да го осъществиш. Например ако за тебе е важно да пътуваш , можеш целенасочено да събираш пари за това и да ограничиш разходите за други маловажни за теб неща. Именно това ще ти даде възможност да събираш и фокусираш финансовите си ресурси по посока на постигне на истински желаните от теб неща.

Игнорирай ненужните задължения от ежедневието си

Хората често се оплакват ,че нямат време да реализират целите си. В действителност  всичко е въпрос на планиране. Направи преглед на своите задължения за деня и смело се раздели с дейности, които реално нямат голяма стойност за теб. Запитай се „Защо да правя това?“  и „ Какво би станало ако не го направя?“. Фокусирай се върху няколко основни приоритета и посвети своето време на тях, на това което наистина ти харесва.  Последното би ти дало възможност да почувстваш живота си наистина пълноценен.

Фокусирай се върху създаването на нещо, която ще те надживее – продукт, който ще направи света едно по-добро място.

Животът ни дава възможност да направим какво ли не, но едва ли бихме почувствали истинска удовлетвореност ако той се върти само и единствено около нас самите. Помисли какво можеш да оставиш след себе си. Независимо от това, с което се занимаваш или си се занимавал, ТИ имаш възможността да дадеш на другите и на света нещо, което никой друг не би направил. За тази цел си задай въпроса:   „ Как  това, което правя би помогнало на другите и би оставило следа след мен?“

 

И помни – в живота няма нищо задължително.  С тази статия не ти даваме рецепта  как да живееш, както и не те съветваме да променяш начина си на  живот на всяка цена. Просто ти предлагаме една по-различна перспектива и философия към живота.

Автор : Филипа Велкова – психолог, фамилен консултант.

1 Comment
  • Зорница Вълкова
    Posted at 02:57h, 27 април Отговор

    „Когато нещо изглежда твърде хубаво и твърде лесно, за да е истина, значи не е истина.“

Post A Comment