Какво представлява базовата грижа за себе си?

Гореща вана, спа, неделен брънч с приятелки, протеиново смути – всички тези неща са прекрасни и съм сигурна, че до голяма степен биха засилили усещането за щастие на всеки един от нас. Подобно на теб, аз също толкова ги обожавам, но осъзнавайки колко може би противоречиво ще прозвучи, от лична и професионална гледна точка, не смятам, че в това се изразява базовата грижа за себе си.

 

Нека помислим за себе си като за къща.

Представи си, че психиката ти е като една къща. Тази къща има различни нива – мазе, първи етаж, втори, покрив и т.н. Етажите репрезентират различни аспекти от личността ти, а къщата е огледало на самия теб. Сега си представи, че ти се нанасяш  в къщата и решаваш да се фокусираш и обзаведеш само първия и втория етаж, боядисвайки със светли тонове, подреждайки мебелировката и т.н, правейки пространството красиво и удобно като същевременно с това обаче игнорираш мазето. Знаеш, че го има, но като че ли не ти е толкова важно и дори не се и питаш какво може да крие.  Ами ако допуснем,че в мазето има спукани тръби, основата не е стабилна, живеят плъхове и цялото е обрасло в паяжини? Ами ако се окаже, че то крие много проблеми?

Ако никога не слезеш до мазето  и не инвестираш време, енергия и да, дори финанси, за да разрешиш тези проблеми, колко време смяташ, че горните етажи на тази къща ще удържат и няма да рухнат? Както знаеш, красивите мебели и стени не могат да компенсират за нестабилната и нездрава основа.

Често грижата за себе си се свързва точно с тези „козметични“ промени и дейности „по горните етажи на къщата“, които правим като спа, масажи и т.н. В действителност това са неща, които би трябвало да бъдат на втори план в процеса на грижата за себе си, след като вече сме се уверили, че „къщата ни“ има на една стабилна и здрава основа, за да могат горните етажи да издържат на всяко едно предизвикателство на средата.

 

Как можем да изградим стабилна и здрава основа?  

Базовата грижа за себе си е една инвестиция. Инвестиция, която правим, за да разберем кои сме ние всъщност. Осъзнавайки това целта ни е да заживявеем конгруентно със света около нас посредством кариера, здравословни граници, себеизразяване и други житейки решения, които допринасят за нашето благоприятно психично състояние и интегритет. Често тази фундаментална грижа за себе си може да се изразява в това да се изправим лице в лице с личната ни история,с неотработените ни травми и гняв, който може би сме държали или сме отбягвали, „замитайки го под килима“ заедно с други преживявания от миналото ни, които предпочитаме да игнорираме.

Базовата грижа за себе си  може да изразява в придобиване или развиване на умения за свързване като изграждане на функционираща връзка с друг човек или пък поставяне на здравословни граници с останалите (влючително близките ни!), когато това е необходимо.

Базовата грижа за себе си може също да означава да инвестираш време и усилия в кариерен път, който наистина  те кара да се чувстваш удовлетворен/а, вместо такъв, който смяташ, че трябва да поемеш.

Базовата грижа за себе си също значи да ограничиш контактите си с токсични хора и на тяхно място да се обградиш с хора, които те подкрепят и разбират.

Базовата грижа се изразявава в липсата на толеранс към неуважително отношение, както и липсата на стремеж за поддържане на роля или поведение непривично за нас с цел „да запазим мира“ или  да бъдем приети на всяка цена. Вместо това базовата грижа за себе си означава да бъдеш автентичен и да изискваш уважение от останалите.

Базовата грижа за себе си може също да означава да се срещнеш с действителността като това да си дадеш сметка,че връзката с интимния ти партнъор не върви, работата не ти носи удовлетворение, не живееш на мястото, което искаш и т.н.

В действителност грижата за себе си означава да се изправиш лице в лице с реалността и понякога (ако не и доста често) е свързана с вземане на важни решения по посока постигане на по-щастлив живот.

Разбира се, работата по „почистване на мазето“ не изключва по-приятното декориране на горните етажи. Напротив – най-добре би било ако работиш по всички нива – от осъществяването на дълбоката психологическа работа в „мазето“ до допълване на цялостно благополучие посредством „освежаване на горните етажи“ със здравословни протеинови барчета, масажи и релакс процедури. Тези малки глезотии правят работата с „мазето“ далеч по-приятна и лесна за понасяне.

И помни – докато не разчистим прахта в мазето и не заздравим основите на къщата ни, колкото и горещи вани да си вземем, няма да бъдат достатъчни, за да заживеем по един грижовен за самите нас начин на живот.

 

Какъв е твоят начин да се погрижиш за себе си ? Доколко си позволяваш да си бъдеш приоритет ? Какво още би включил/а към  списъка за базова грижа за себе си ?

Ще се радвам да споделиш в коментарите отдолу.

 

 

No Comments

Post A Comment