Шест психологически “трика“ да привлечем късмета на наша страна.

Животът е изпълнен със ситуации, които сякаш са едно щастливо стечение на обстоятелствата. Отиваш на концерт, срещаш друг фен, заговаряте се и няколко месеца по-късно  вече работиш в неговата фирма. Или може би си мислиш ,че си ударила джакпота като си била в един клас точно с Николай, който се е оказал мъжа на  живота ти.

Истината е, че повечето от тези привидно случайни щастливи обстоятелства всъщност имат своите причинно-следствени обяснения. Например, социализирането е предиктор за достигането до нови възможности ( примера по-горе с предложението за работа нямаше да  доведе до успех, ако не се бяхте заговорили). Няма как да контролираме всичко в живота си, но късметът често може да бъде далеч по-предсказуем, отколкото очакваме.

Появявайки се последен, увеличаваш късмета ти – Във всяка една ситуация, в която много хора или предмети или представяния са оценявани по между си, ако си сред последните, шансовете ти се увеличават.  Това е така, защото човешкият мозък разчита на контекста, информацията и емоциите, които получава тук и сега. Помисли си как действаш като търсиш апартамент. Първите жилища, които разглеждаш ще бъдат преценявани спрямо идеала ти, тъй като мисълта ти все още не е изпълнена с примери от реалността. Но с времето, разглеждайки повече апартаменти, мозъкът ти получава повече информация за това какво всъщност се предлага. Затова и виждайки първото жилище никога не си казваш  „ Перфектно е“. По същия начин е и когато преценяваме всяко едно друго нещо. Затова ако си на интервю за работа – постарай се да отидеш сред последните.

Хората обичат познатото – Същестува тенденцията хората да харесваме това, което вече познаваме. Обикновено това, което ни е познато, е това,  което се намира в непосредствена близост до нас.  Например изследванията показват, че на курс ако седите един до друг с друг човек, шансът ви да станете приятели, се увеличава. Разбира се, това да седим до други хора не е достатъчно за зараждането на приятелства или бизнес партньорство. Важно е и как представяш себе си, защото хората използват първото впечатление в процеса на вземане на решение. Изследванията показват , че доверието ни към един човек, например лекар, се увеличава дори само ако той е облечен с престилка. В този смисъл без значение дали ще бъде  LinkedIn акаунта ти, дрехите ти или силата на ръкостискане, опитай се да направиш добро първо впечатление.

Увереността създава предпоставки за привличане на късмета – Увереността означава да фокусираме вниманието си върху наградата, а не върху потенциалния риск. Възможността за награда  активира онзи център в мозъка, който ни насърчава да преследваме нейното спечелване, докато стресът и тревогата от риска, ни блокират. Хората, които успяват да преодолеят съпротивите, е доста по-вероятно да се впуснат в една или друга ситуация, увеличавйки своите шансове за успех. Разбира се, за някои хора това е доста по-лесно, отколко за други. И ако си от уверените в себе си – поздравления. Ако пък не, ти предлагаме малък трик, който може да помогне. Изследване на студенти сочи, че хората, на които се дават 15мин, в които да  напишат на лист своите силни страни преди изпит, се справят по-добре от контролната група. Намери време да си припомняш силните си страни!

 Самоконтрол – Самоконтролът и инвестирането на време в дългосрочни цели, е важна предпоставка за успеха ни. Да регулираме поведението си не е лесна задача, затова не се обезкуражавай ако понякога ти липсва воля. За мозъка ни е доста по-лесно да правим неща, които сме правили много пъти преди това. Извършването на неща, които не ни идват естествено като завързването на вратовръзка за първи път, или научаването на HTML, изисква от нас активирането на предфронталния кортекс, което коства доста енергия на мозъка ни. Добрите новини са,че всеки един от нас може да се самоусъвършенства, прилагайки малки трикове като това да изолира малките изкушения (край с бисквитите на бюрото) и/или да си представя евентуалната дългосрочна награда ( да си взема ли тази блуза сега или да си купя къща след 10год?).

Социализиранeто отваря нови възможности – Да, вероятно звучи клиширано, но е факт, че колко и да си добър в това, което правиш, ако нямаш правилните контакти, късметът трудно ще дойде при теб. Най-лесният начин за свързване с останалите е като проявиш истински интерес към тях.  Подай правилните сигнали като жестикулация, усмивки и поддържане на отворен език на тялото. Ако хората се усещат добре в твое присъствие, те ще се отворят и ще бъдат по-благоразположени към теб.

Бъди любопитен – Любопитството е чуждо за доста хора. Както вече разбрахме, ние по-скоро се придържаме към познатото. Непознатото за нас – като това да се появим на парти с много непознати хора, често е плашещо. Мозъкът ни блокира и не правим нищо. Да бъдеш предпазлив и любопитен е един затворен кръг. Ако не отидеш на партито, може би ще изпуснеш възможността да изпробваш нещо ново за теб. Но пък ако отидеш на партито вероятно ще се запознаеш с някой, който да те покани на друг купон , където да се запознаеш с бъдещия си интимен или бизнес партнъор. В тои смисъл дори и мозъкът ти да се опитва да те държи в познатото, ти можеш да вземеш решение и да направиш нещо ново за себе си. Кажи „да“ на новото, „бъди любопитен !“, може пък точно това да ти донесе късмет.

Автор :

Филипа Велкова 

No Comments

Post A Comment