Кои са 5-те езика на любовта?

В света има хиляди езици – английски, японски, испански, фарси и повечето от нас не разбират и дума, ако някой ни говори на чужд за нас език. Голяма част от хората вярват, че поне с партньора си говорят на един и същи език , но дали това е наистина така?

Реалността се оказва съвсем различна. Всъщност много двойки не владеят един и същи любовен език. Това е причината отделните партньори често да се чувстват недостатъчно обичани и разбрани във връзките си.

От гледна точка на брачният психотерапевт Гари Чалман съществуват 5 езика, чрез които хората изразяват любовта си и очакват да бъдат обичани:

  • Първият от тях е езикът на утвърждаващите думи. Ако това е любовният език на твоя партнъор, то  можеш да заговориш на него чрез изрази като: „Няма по-добра домакиня от тебе“, „Изглеждаш уникално“  или нежни думи като „Ти си моето съкровище, обичам те“ или насърчителни  – „Ти си най-добрия в екипа си, ще се справиш“.  
  • Вторият език е на пълноценно прекараното време заедно – Ако говорим с партнъора си, докато работим на компютъра, това не се брои за качествено прекарано време заедно. Необходимо е да се фокусираме единствено върху партнъора си, без да се разсейваме с други неща, което предполага разговори или споделени общи дейности като  разходка в парка, гледане на стенд-ъп комеди, игра на тенис или тренировка.
  • Третият език е на подаряване на подаръци – ако любовният език на твоя партнъор се изразява в подаряването и получаване на подаръци, то дори и най-символичния подарък би се разчел от другия като знак на истинска любов. Важно е да се отбележи, че паричната стойност не е от значение. Хората с този любовен език всъщност ценят цялостния процес – от първоначалната идея за подарък през купуването му до самия акт на подаряване. 
  • Четвъртият език се изразява в извършването на полезни битови дейности. Партнъорът ти често си мечтае да измиеш чиниите или да събереш прането? Ако това е така, вероятно неговия любовен език намира израз в  помощта при битови дейности. За да бъдат възприети като израз на любов, тези дейности е необходимо да бъдат извършени доброволно, а не като искане от твоя страна или от тази на партнъора ти. 
  • Петият език е свързан с физическото докосване и контакт – тук говорим за неща като гушкане, целувки, секс и др. Ако това е езикът на твоя партнъор, то лесно можеш го изразиш като просто го хванеш за ръка на път към киното или го прегърнеш пред общата ви компания – това е нещо, което със сигурност той/тя ще оцени.

 

Вече знаеш 5-те езика за изразяване на любов, но как да разбереш кой е доминантният при теб ?

Замисли се за нещата, които в най-голяма степен би искал твоя партнъор да направи за теб. Доста често нещата, които искаме от партнъорите, са тези неща, които ни носят най-голямо емоционално удовлетворение. Можеш да помислиш и за това как твоите родители са те карали да се чувстваш обичан/а (или отхвърлен/а) като дете. Тези спомени са друг начин да разбереш кой е основният език, по който искаш да бъде изразена любовта към теб.   

Познаването на твоя начин, както и този на партнъора ти за изразяване на любов, ще подобри комуникация помежду ви, ще създаде усещане за емоционалното благополучие и удовлетвореност от  взаимоотношенията.

Автор : Филипа Велкова 

4 402 коментара